Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Περιέχουν το χταπόδι, η σουπιά και το καλαμάρι πολύ χοληστερίνη (χοληστερόλη);

Το χταπόδι αλλά και τα άλλα κεφαλόποδα μαλάκια, δηλαδή η σουπιά και το καλαμάρι, έχουν συσχετισθεί με την χοληστερόλη. Θεωρούνται δηλαδή ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτής της στερόλης η οποία έχει συσχετισθεί με την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.

Στην πραγματικότητα όμως τα χταπόδια αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών με ελάχιστο λίπος. Το ποσοστό λίπους σε αυτούς τους οργανισμούς είναι ελάχιστο (μπορεί να φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από το 1%). Στο λίπος που περιέχουν τα χταπόδια όμως υπάρχει περισσότερη χοληστερόλη σε σχέση με το λίπος άλλων τροφίμων και αυτό έχει οδηγήσει στην παρεξήγηση. Επειδή όμως το λίπος είναι ελάχιστο η χοληστερόλη που λαμβάνουμε τρώγοντας αυτά τα αλιεύματα είναι πολύ μικρή και τελικά αποτελούν μια τροφή φτωχή τόσο σε λίπος όσο και σε χοληστερόλη.

Αν συνδυαστεί και το γεγονός ότι το λίπος τους περιέχει και μεγάλες αναλογίες των ω-3 λιπαρών οξέων τότε καταλήγουμε ότι είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη για φαγητό αρκεί βέβαια να συνδυάζονται με αντίστοιχα συνοδευτικά και να ετοιμάζονται με τον κατάλληλο τρόπο μαγειρέματος.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες συνταγές τις οποίες βρήκαμε στο διαδίκτυο χαρακτηριστικές της ελληνικής κουζίνας:


1. Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι από την σελίδα της κ. Ντίνας Νικολάου.

Από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές τις ελληνικής κουζίνας, περιέχει τα πάντα: πρωτεϊνες, λίπη και υδατάνθρακες. Δεν ενδείκνυται για δίαιτα δεν θα χάσεις εύκολα κιλά παρά μόνο αν κάνεις θερμιδική διατροφή και περιορίσεις στο ελάχιστο την ποσότητα. Από άποψη υγείας όμως είναι εξαιρετική, συνιστάται ανεπιφύλακτα για όσους δεν έχουν πρόβλημα βάρους. 

2. Χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας από την σελίδα του κ. Ηλία Μαμαλάκη 

Η πιο λάιτ εκδοχή του χταποδιού, λίγες θερμίδες φανταστική γεύση από τον αποδεδειγμένα μερακλή κ. Μαμαλάκη. 

3. Καλαμαράκια τηγανιτά από την ιστοσελίδα radicio 

Τα τηγανιτά καλαμαράκια αποτελούν εξαιρετικά γευστικό φαγητό. Αγαπημένο για μικρούς και μεγάλους, και όπως συμβαίνει πάντοτε με τα νόστιμα δεν είναι πολύ υγιεινά. Όταν τα απολαμβάνουμε πρέπει να ξέρουμε ότι απορροφούν μεγάλες ποσότητες από το τηγανιτό λάδι. Γιαυτό και πρέπει να επιλέγουμε με προσοχή το λάδι στο οποίο θα τηγανιστούν. Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

4. Σουπιές κρασάτες από την ιστοσελίδα chefoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου