Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Τι είναι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες;

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι συστατικά των τροφίμων τα οποία είναι πολύ γλυκύτερα από ότι η ζάχαρη (σακχαρόζη). Παραδείγματα τέτοιων γλυκαντικών είναι η ζαχαρίνη, το ακετοσουλφαμικό κάλιο, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη. 

Το θερμιδικό τους περιεχόμενο (το πόσες θερμίδες δηλαδή έχουν) κυμαίνεται από 0 μέχρι 4 kcal/g αλλά συνεισφέρουν ελάχιστες θερμίδες στην πραγματικότητα καθώς χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες ποσότητες.Τα συναντάμε συνήθως σε αναψυκτικά τύπου light, σε μαστίχες, σε γαλακτοκομικά με λίγες θερμίδες και σε άλλα προϊόντα διαίτης. 

Μια σειρά από επιστημονικές έχουν δείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια απώλειας βάρους, Επίσης επιτρέπουν την χρήση γλυκαντικών σε ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Από την άλλη η χρήση γλυκαντικών έχει δεχτεί σε πολλές περιπτώσεις κριτική κυρίως για το ότι είναι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.  

Η λελογισμένη χρήση ωστόσο θα πρέπει  να θεωρείτε ασφαλείς. Ένα συνηθισμένος κανόνας που χρησιμοποιούν πολλοί διατολόγοι είναι  να μην υπερβαίνουν της τέσσερις μερίδες ανά ημέρα (δηλαδή τέσσερις κουταλιές ή τέσσερις ταμπλέτες ή τέσσερα ποτήρια αναψυκτικό). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου