Η κατανάλωση ενός τροφίμου αποδίδει στον οργανισμό ενέργεια μέσω του μεταβολισμού της. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη να καταμετρηθεί η ενέργεια που λαμβάνεται με την τροφή. Σήμερα έχει επικρατήσει το ενεργειακό περιεχόμενο ενός τροφίμου να εκφράζεται σε KJ ή σε kcal, με τις θερμίδες (kcal) να είναι οι πιο συνηθισμένες μονάδες μέτρησης του ενεργειακού περιεχομένου των τροφίμων.
Η ενέργεια του τροφίμου μπορεί να επιμεριστεί στα επιμέρους συστατικά του. Εξαρτάται δηλαδή από το περιεχόμενο νερό, το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες. Επίσης κάποια ακόμη συστατικά έχουν συνεισφορά θερμίδων όπως η αιθανόλη (το κοινό αλκοόλ δηλαδή), τα οργανικά οξέα, οι πολυόλες και οι διατροφικές (διαιτητικές) ίνες.
Την περισσότερη ενέργεια απελευθερώνει κατά τον μεταβολισμό του το λίπος (περίπου 9 kcal/g) για αυτό και έχει επικρατήσει μια λιπαρή τροφή να θεωρείται και παχυντική. Επίσης ο μεταβολισμός του αλκοόλ αποδίδει μεγάλα ποσά ενέργειας (περίπου 7 kcal/g). Ενδιάμεσα ποσά απελευθερώνονται από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες (περίπου 4 kcal/g). Λίγο μικρότερη είναι η ενεργειακή συνεισφορά των πολυολών και των οργανικών οξέων ενώ κάποιοι υδατάνθρακες που δεν απορροφώνται εύκολα όπως είναι οι διατροφικές ίνες συνεισφέρουν μόνο μικρά ποσά ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου