Tα ω3 αποτελούν μία επιμέρους υποκατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Σε αυτές τις χημικές ουσίες έχουν επιδοθεί μια σειρά ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία. Η δράση των ω3 λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί με τον μεταβολισμό τους προς λιποπρωτεΐνες οι οποίες με την σειρά τους επηρεάζουν την πήξη του αίματος και την δημιουργία αρτηριοσκλήρυνσης .
Κυριότερη πηγή των ω3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο γαύρος. Κατά κανόνα η αύξηση της κατανάλωσης ω3 λιπαρών οξέων είναι επιθυμητή, καθώς στην σύγχρονη διατροφή η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω3 και ειδικά των ψαριών έχει υποχωρήσει σε σχέση με περισσότερο παραδοσιακές διατροφές όπως η μεσογειακή.
Κυριότερη πηγή των ω3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο γαύρος. Κατά κανόνα η αύξηση της κατανάλωσης ω3 λιπαρών οξέων είναι επιθυμητή, καθώς στην σύγχρονη διατροφή η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω3 και ειδικά των ψαριών έχει υποχωρήσει σε σχέση με περισσότερο παραδοσιακές διατροφές όπως η μεσογειακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου