Οι υδατάνθρακες είναι μία από τις πέντε κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Η ονομασία τους προέρχεται από την παρατήρηση ότι αποτελούνται από τα στοιχεία άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο η δε αναλογία υδρογόνου και οξυγόνου είναι 2:1 όπως ακριβώς στο νερό (Υδατάνθρακες= Ύδωρ+ Άνθρακες). Χρησιμοποιούνται για την κάλυψη άμεσων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού. Ανάλογα με το αν μπορούν να διασπαστούν σε μικρότερους υδατάνθρακες διαχωρίζονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, και πολυσακχαρίτες.
Στους υδατάνθρακες ανήκουν τα σάκχαρα τα οποία αποτελούν μία ειδική κατηγορία στην σύγχρονη διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση τους -και ειδικά της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης (σακχαρόζης)- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η παχυσαρκία αλλά και μία από τις κυριότερες χρόνιες ασθένειες ο σακχαρώδης διαβήτης. Αντίθετα οι διατροφικές (διαιτητικές) ίνες που επίσης κατατάσσονται στους υδατάνθρακες συνεισφέρουν πολύ λίγο ενεργειακά στον οργανισμό και έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Έτσι στους διατροφικούς πίνακες συνηθίζεται στην κατηγορία υδατάνθρακες να παρεμβάλλεται η υποκατηγορία σάκχαρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου