Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Τι είναι τα Ε (Ε-numbers)

Τα πρόσθετα των τροφίμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αναγράφονται στα συστατικά με το κωδικό γράμμα Ε και έναν αριθμό τριψήφιο ή τετραψήφιο ο οποίος ακολουθεί το γράμμα. Το Ε συμβολίζει ακριβώς την λέξη Europe- Ευρώπη όπου και έχει εφαρμογή η συγκεκριμένη κωδικοποίηση.
Έχει επικρατήσει τα πρόσθετα των τροφίμων να ονομάζονται ως τα "έψιλον των τροφίμων" ένας όρος ο οποίος είναι μάλλον αρνητικά φορτισμένος καθώς υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι τα  πρόσθετα των τροφίμων επηρεάζουν αρνητικά την υγεία των καταναλωτών. Η γενίκευση αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη αν και αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο πρόσθετα υπεράνω υποψίας ακόμη και ωφέλιμα με άλλα τα οποία έχουν αποδειχτεί τοξικά.


Οι κύριες κατηγορίες πρόσθετων είναι τα εξής:
E100-E199: Χρώματα
Ε200-Ε299: Συντηρητικά
Ε300-Ε399: Αντιοξειδωτικά, Ρυθμιστές οξύτητας
Ε400-Ε499: Πυκνωτικά μέσα, Σταθεροποιητικά, Γαλακτοματοποιητές
Ε500-Ε599: Ρυθμιστές οξύτητας, Παρεμποδιστές συσσωμάτωσης
Ε600-Ε699: Ενισχυτικά Γεύσης
Ε700-Ε799: Αντιβιωτικά
Ε900-Ε999: Διάφορα (κυρίως επικαλυπτικά και γλυκαντικές ουσίες=
Ε1000-Ε1599: Πρόσθετα χημικά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου