Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κρέας Αλόγου

Το αλογίσιο κρέας ανήκει στις αρχαιότερες ζωικές τροφές του ανθρώπου. Ήδη σε σπηλαιογραφίες που τοποθετούνται μεταξύ του του 17.000 και του 15.000 π.Χ. απεικονίζεται το κυνήγι άγριων αλόγων. Η κατανάλωση ωστόσο αλογίσιου κρέατος στην σημερινή εποχή είναι μάλλον περιορισμένη κυρίως για  θρησκευτικούς αλλά και ηθικούς λόγους. Διάφορες θρησκείες και θρησκευτικά δόγματα όπως η θρησκεία των  μουσουλμάνων και ο καθολικισμός απαγορεύουν την κατανάλωση αλογίσιου κρέατος. Επίσης τα άλογα θεωρούνται ανώτερα ζώα ώστε η κατανάλωση του κρέατος τους να είναι απαράδεκτη για πολλούς ανθρώπους.Στη χώρα μας η εκούσια κατανάλωση κρέατος είναι μηδαμινή ως ανύπαρκτη, αλλά έχει προκαλέσει αίσθηση η κατανάλωση προϊόντων κρέατος  αλόγου αντί για βοδινό σε πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο που επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη.Το κρέας του νεαρού ζώου μοιάζει πολύ με αυτό του μοσχαριού ενώ το κρέας του πλήρους ανεπτυγμένου ζώου είναι πολύ πιο σκούρο από το βοδινό και έχει χαρακτηριστική ξινή γεύση. Από διατροφικής άποψης είναι κρέας εξαιρετικά φτωχό σε λίπος ενώ περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου