Ένα από τα δημοφιλή υπερτρόφιμα (superfood) των τελευταίων ετών είναι το ιπποφαές (επιστημονική ονομασία: Hippophae rhamnoides L.). Σύμφωνα με την παράδοση, το ιπποφαές ταϊζόταν στα άλογα των μακεδόνων στρατιωτικών του μεγάλου Αλεξάνδρου που αποκτούσαν έτσι λαμπερό τρίχωμα και αυξημένη αντοχή. Από εκεί έχει λάβει και το όνομα του, καθώς ίππος σημαίνει άλογο ενώ η κατάληξη φαές προέρχεται από την λέξη φως (Ιπποφαές: αυτό που κάνει το άλογο λαμπερό).
Το ιπποφαές είναι φυτό πολλαπλών χρήσεων. Πέρα από την διατροφική αξία των καρπών του, στην οποία έχει δοθεί βάρος τα τελευταία 20 χρόνια, χρησιμοποιείτε για μια σειρά άλλων εφαρμογών. Έτσι σε ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία φυτεύεται σε αμμώδεις εκτάσεις για την συγκράτηση του εδάφους καθώς μπορεί να αναπτυχθεί σε εδάφη πλούσια σε άλατα. Επίσης έχει ευρεία εφαρμογή στην κηπουρική για την κατασκευή θάμνων περίφραξης.
Οι καρποί του Ιπποφαούς αν και ξινοί και με δυσάρεστη γεύση περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που κυμαίνεται μεταξύ 114 και 1550mg ανά 100g. Η μέση τιμή είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή των πορτοκαλιών και τοποθετείται έτσι ως μία από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές βιταμίνης C. Άλλα χρήσιμα συστατικά του ιπποφαούς είναι τα καρετονοειδή, η βιταμίνη Ε, αμινοξέα, διατροφικά άλατα, β-σιτοστερόλη, και πολυφαινόλες.
Σκευάσματα διατροφής που προέρχονται από το ιπποφαές ερευνώνται σε πρώιμα κλινικά πειράματα, χωρίς να μπορεί να αποδειχτεί ακόμη η φαρμακευτική του χρήση πέρα από αυτή ως συμπλήρωμα διατροφής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου